Degree Level PSC & KAS Exam GK Practice Questions with Detailed Answers

Diagram showing subjects and features of a GK Mastery Hub for PSC and KAS exams including current affairs, history, geography, science, constitution, mental ability, practice tests, and expert guidance. A graphical overview of a GK Mastery Hub covering key subjects for degree-level PSC and KAS exams.

1. Which of the following statements is INCORRECT about the Government of India Act, 1919?

a. British India must be an integral part of the British Empire
b. Responsible Government would be realised only by progressive stages
c. Provincial subjects were classified into Reserved and Transferred subjects
d. The salary of the Secretary of State for India was drawn out of the revenues of the Indian Government

Answer: (d) The salary of the Secretary of State for India was drawn out of the revenues of the Indian Government


2. Which nation agreed to work with India towards the operationalization of Sittwe Port in the first quarter of 2021?

a. Myanmar
b. Iran
c. Bangladesh
d. Sri Lanka

Answer: (a) Myanmar


3. Which state became the first to legally challenge the Centre’s farm reform laws in the Supreme Court?

a. Jharkhand
b. Rajasthan
c. Punjab
d. Chhattisgarh

Answer: (d) Chhattisgarh


4. Who were awarded the Nobel Prize in Chemistry 2020?

a. Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna
b. Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel
c. Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice
d. John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham and Akira Yoshino

Answer: (a) Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna


5. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020 was awarded for the discovery of which virus?

a. Hepatitis C
b. Ebola
c. H1N1
d. COVID-19

Answer: (a) Hepatitis C


6. Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel received the Nobel Prize 2020 in which category?

a. Chemistry
b. Physics
c. Economic Sciences
d. Physiology or Medicine

Answer: (b) Physics


7. Armenia has been involved in a long-standing conflict with which country over the Nagorno-Karabakh region?

a. Azerbaijan
b. Syria
c. Turkey
d. Georgia

Answer: (a) Azerbaijan


8. Which among the following is the world’s longest highway tunnel above 10,000 feet?

a. Pir Panjal Tunnel
b. Dr. Syama Prasad Mukherjee Road Tunnel
c. Rohtang Tunnel
d. Atal Tunnel

Answer: (d) Atal Tunnel


9. Dinesh Kumar Khara was appointed as the Chairman of which bank?

a. Reserve Bank of India (RBI)
b. State Bank of India (SBI)
c. Punjab National Bank (PNB)
d. Canara Bank

Answer: (b) State Bank of India (SBI)


10. What is the brand name of India’s premium cotton?

a. Komal
b. Shakti
c. Kasturi
d. Kumkum

Answer: (c) Kasturi





Discover more from Learn Kerala PSC Online

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *